Bike Boutique GalatiPagina PrincipalaServicii prestateInformatii UtileGalerie mediaContacteaza-ne
Bike Boutique Galati
 
Curatarea si ungerea bicicletei

Curatarea

Curatarea, impreuna cu ungerea, este o operatiune foarte importanta, care trebuie facuta regulat, la intervale de timp ce variaza in functie de exploatare. Aceasta operatiune nu ar trebui sa dureze mai mult de 20-30 de minute iar efectele sunt imediate. Se elimina astfel zgomotul produs de lant si angrenaje iar deplasare devine mult mai lina si placuta. In plus, durata de viata a componentelor se prelungeste.

Pentru curatarea cadrului, nu spalati bicicleta in cada, sau cu jet de apa. Un furtun sau chiar un bidon cu dopul gaurit este suficient. Daca e plina de pamant, se inmoaie dupa care se curata cu o perie. Evitati sa bagati apa in camasile schimbatoarelor si franelor.
La bicicletele cu V-brake, este indicata spalarea jantelor si stergerea sabotilor frecvent, pentru a evita depunerile pe saboti, care duc la scaderea eficientei franelor si deteriorarea jantei.

Nu spalati bicicleta in cada, sau cu jet de apa. Un furtun sau chiar un bidon cu dopul gaurit este suficient. Daca e plina de pamant, se inmoaie dupa care se curata cu o perie. Evitati sa bagati apa in camasile schimbatoarelor si franelor. La bicicletele cu V-brake, este indicata spalarea jantelor si stergerea sabotilor frecvent, pentru a evita depunerile pe saboti, care duc la scaderea eficientei franelor si deteriorarea jantei.

Ungerea
Ungerea angrenajului se face cand bicicleta este uscata. Se degreseaza pinioanele, lantul, foile si rolele deraiorului, se sterge cu o carpa (inclusiv intre pinioane) si se unge doar lantul, pe centru, pentru a evita excesul de ulei. La discuri este util un spray pentru componente de frana. Cauciucurile nu se dau cu solutii estetice auto sau de alt gen.

Ungerea lantului este un procedeu care a primit in timp foarte multe sugestii de realizare. Am aflat din diverse surse tot felul de modalitati de a face asta, dar ne-am gandit ca cel mai bine ar fi s-o facem noi si sa testam mai multe astfel de produse pentru lubrifierea lantului.

In acest tutorial iti vom explica pe larg cum se curata si cum se unge lantul ca apoi sa-ti oferim cele mai bune solutii pentru lubrifierea acestuia : ce produse sunt indicate si ce produse sunt de evitat.

Ca sa te introducem in tema, vom discuta despre importanta lubrifierii lantului. Aceasta este o problema capitala cand vine vorba de performantele biciclistului, nu doar in competitii ci si in plimbarile de zi cu zi sau iesirile la munte. Un lant nelubrifiat duce atat la distrugerea lantului in timp cat si a foilor si a pinioanelor.

Zona de contact a lantului cu foaia si pinionul pe care ruleaza este de aproximativ 3 mm patrati. Scopul lubrifiantului este sa minimizeze pe cat de mult posibil frecarea intre aceste doua zone. De aceea este foarte important ca lubrifiantul utilizat, sa se pastreze pentru o perioada indelungata atat pe zonele de contact cat si pe zale si pe nituri (adica sa patrunde si in cele mai inguste spatii), astfel incat lantul sa functioneze in conditii optime.

In cazul in care forta de frecare dintre lant si foi sau pinioane este minima, atunci si performantele sunt pe masura, deci a fost utilizat un lubrifiant ideal. Piata ofera mai multe tipuri : de la spray-uri pina la diverse uleiuri speciale.

Cu ce ung lantul bicicletei?

Am testat 3 tipuri de spray-uri : pentru conditii extreme (de umezeala – cu pipeta), pentru conditii normale (cu pipeta) si un spray clasic pentru lant fara pipeta. Primele doua s-au dovedit a fi foarte utile prin prisma faptului ca pot fi aplicate cu usurinta datorita pipetei lungi. Cel care beneficiaza doar de un cap simplu de spray, imprastie haotic lubrifiantul pe lant, acesta putand sa ajunga in total alte directii decat cele dorite. Avantajul comun ale celor trei tipuri de spray-uri a fost constituit de faptul ca nu lipesc. In acest caz, cel mai bine s-a descurcat cel pentru conditii extreme, deoarece curata lantul de impuritati si impiedica depunerea acestora. Situatia este foarte des intalnite pe drumurile ploaiase de munte, cand pe lant se prind tot felul de particule de pamant sau de coji de copaci. Un astfel de spray poate costa in jur de 40-50 de lei.

Uleiul pentru lant s-a dovedit a fi bun, deoarece se poate aplica cu usurinta si nu lipeste nici dupa un timp indelungat de exploatare. Un alt avantaj ar fi (pentru cei eco) ca nu foloseste substante daunatoare mediului, iar in timp se evapora fara a lasa urme pe lant. Pretul pentru un astfel de ulei special pentru lantul de bicicleta te va costa aproximativ 30 de lei.

Variantele cele mai extreme sunt utilizarea unor produse nerecomandate sau necorespunzatoare, dar care te pot salva in cazul in care nu ai altceva la dispozitie. Freerider nu recomanda utilizarea acestor produse, dar daca nu ai de ales iti spunem care sunt dezavantajele utilizarii acestora. Uleiul de motor lubrifiaza acceptabil, dar in timpul pedalatului acesta sare atat pe janta cat si pe anvelopa. Uleiul pentru masinile de cusut este ceva mai recomandabil decat cel de motor deoarece nu lipeste foarte mult si poate fi curatat usor.

Vaselina este lubrifiantul pe care trebuie sa-l eviti cu orice pret : are toate calitatile negative de care poate beneficia un lubrifiant pentru lant. Este gros, se aplica greu, lipeste si mai presus de toate aduna impuritati pe lant. Impuritati care o sa duca in timp la o uzura prematura a lantului.

Castigatorul testului nostru comparativ este spray-ul de lant pentru conditii extreme : patrunde foarte bine in cele mai inguste locuri si printre zale, impuritatile abia ca se lipesc de acesta – mai ales in conditii de ploaie, pastreaza o pelicula fina care tine lantul mobil chiar si dupa ce aceasta se evapora si este foarte facil de aplicat datorita pipetei.

Nu este insa usor de transportat deoarece este voluminos, dar pregatirile tehnice se fac inainte de placarea in calatorii.

Cum se curata lantul bicicletei?

In continuare iti vom explica cum se curata corect lantul, ca sa poti aplica una din solutiile mentionate mai sus. Pentru curatarea acestuia ai mai multe posibilitati : fie il stergi cu o carpa uscata, aceasta nefiind masura ideala, dar rapida, fie utilizezi un dispozitiv special de curatat lantul sau il cureti direct intr-un vas cu motorina. Ultima varainta necesita demontarea lantului, deci iti va ocupa foarte mult timp.

Dispozitivul de curatat lantul este usor de utilizat, reusind sa-si faca treaba bine si sa te ajute sa castigi si timp. Demontarea lantului si introducerea acestuia intr-un vas cu motorina, il va curata mai bine. Aceasta trebuie introdus, sters si apoi dinnou introdus in motorina pina ce toate impuritatile de pe acesta dispar. Va trebui sa astepti pina ce toata motorina se va evapora de pe suprafata acestuia, pentru a-l monta la loc.

Poti utiliza in cazuri extreme si o carpa imbibata in motorina pentru a efectua aceasta operatiune de curatare.

Cum se unge lantul bicicletei?

Oricare din mijloacele de lubrifiere prezentate mai sus, trebuie sa fie insotite de o aplicare a uniforma a acestora pe lant. Astfel, dupa ce aplici solutia respectiva, va trebui s-o intinzi pe tot lantul. Poti face asta prin prinderea partii inferioare a lantului cu o carpa si invartind de angrenaj catre in spate.

Daca ai o bicicleta cu un singur pinion ce nu beneficiaza de un freehub, va trebui fie sa urci bicicleta pe un suport si sa faci aceeasi manevra dar pedaland in fata, sau sa rogi pe cineva sa-ti tina bicicleta cu roata de spate ridicata.

In fond, nu este deloc dificil sa faci aceasta manevra, important este ca lubrifiantul utilizat sa fie impartit omogen pe toata suprafata lantului. Consulta poza pentru a intelege pozitia corecta de curatare sau de uniformizare a lubrifiantului pe lant.

Trebuie sa tii cont de faptul ca ungerea lantului din cand in cand sau atunci cand situatia o cere, este de o importanta maxima pentru functionarea corecta a intregului angrenaj. Este o operatiune ce trebuie efectuata imediat ce situatia o cere care contribuie la sanatatea lantului si la durabilitatea acestuia in timp.

Bike Boutique 2013ABCGraph - graphics. ideas.
FaceBook Bike Boutique Galati